PHG

HamFi
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PHG (Power, Height, Gain) on APRS-paketin kommenttikenttään määritelty laajennus, jolla APRS-digipeater voi kertoa kuulijoilleen ja katselijoilleen hyvin ympäripyöreän veikkauksen kuuluvuusalueestaan. PHG-tiedolla paikkatietopaketin kylkeen saadaan liitettyä seuraavat tiedot:

  • Digipeaterin lähettimen teho watteina
  • Antennin ja syöttölinjan yhteenlaskettu gain dBi:nä ilmoitettuna, esim. antennin gain 7 dBi - syöttölinjan häviö 3 dB = PHG:ssä ilmoitetaan gain 4 dBi.
  • HAAT, Height Above Average Terrain eli antennin korkeus suhteessa ympäröivään maastoon (mäen korkeus + talon korkeus + antenniputken korkeus - ympäröivien mäkien korkeus)
  • Mahdollisen suuntaavan antennin pääkeilan suunta
  • Digipeaterin lähettämien paikkatietopakettien normaali intervalli (montako beaconia tunnissa)

Jotkin APRS-ohjelmat (APRSdos, aprs.fi, openaprs) osaavat näyttää PHG-ympyrät, mutta kaikkiin toimintoa ei ole toteutettu. Ympyröiden antama tieto on myös erittäin epämääräistä, sillä se ei ota huomioon vastaanottimen herkkyyttä, mikä on igatella ja digipiitterillä huomattavasti lähetystehoa tärkeämpää, eikä digipiitterin ympäristössä olevien mäkien tai muiden esteiden tiettyihin suuntiin aiheuttamaa vaimennusta. PHG-tietoa digiin konfiguroidessa voi olla hankalaa veikata todellista kuuluvuusaluetta, ja konfiguroinnin muuttaminen jälkikäteen esim. UIDIGI:n EPROM:lle voi olla työlästä.

PHG:n konfigurointi

  1. Laske oikea PHG-arvo esim. M0CYP:n PHGR-laskurilla (linkki alla)
  2. Lisää PHG digipeaterin kommenttikentän alkuun, esimerkiksi "PHG50304 R,Wn,Tn Korvatunturi" Hamdr:n long_comment:iin Korvatunturilla sijaitsevalle digipiitterille. Vain välittömästi kommenttikentän alussa oleva PHG toimii - ja hamdr:n versioissa < 165 on pieni bugi, joka lisää kommenttikentän alkuun ylimääräisen välilyönnin.

Linkkejä PHG-aiheisille sivuille

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät
Toiminnot
Valikko
Työkalut
Google AdSense